blog_fejlec.png
17Dec2013
Az ember egy bizonyos idő után, és ha már keresztül ment jó pár dolgon, az élet egyre inkább letisztul. Kialakulnak a szokások, a társadalmi útvesztők korábban értelmezhetetlen jelzései egyre inkább értelmet nyernek, a régen még oly bonyolultnak tűnő nemek közötti játszmák átláthatatlan szövevényes rendszere is leegyszerűsödik, és ha több van a fejedben mint egy tál lencsefőzelék, akkor az élet játszmáit is magabiztosan vezeted mert már tudni fogod mi a kezdő lépés, és mivel tudsz a másiknak mattot adni. Hívhatjuk ezt a sallangok lekopásának időszakának, a tapasztalat szülte felismeréseknek, az élet okozta ütések megszokásának, de hívhatjuk ezt akár a természet törvényeinek megértésének is. Erre a felismerésre, az élet folyamatainak ilyen szinten való elfogadásának és az élet illúzió mentes és önbecsapások nélküli megélésére nem mindenki képes, mert összefüggések értelmezéséhez és a folyamatok összekapcsolódásának megértéséhez több kell, mint közhelyes 1+1 gondolatok beböfögése és a társadalom, valamint annak mozgására adott egyszerű válaszok.
12Dec2013
Véget ért a LifeTILT és a Waterland Folyadékbevitel teszt kampánya, amelyben arra voltunk kiváncsiak, milyen hatással van a szervezetre, az arcbőre és a közérzetre, napi 3 liter folyadék elfogyasztása 30 napon keresztül. Az ötletet a Daily Mail egy 42 éves újságírója adta, aki fotóval dokumentálta ugyanazt, amit most a 8 kiválasztott LifeTILT-es is véghez vitt. Napi 3 liter folyadék, 30 napon keresztül. A 30 nap letelt és a 8 kiválasztott most beszámol tapasztalatiról és az esetleges változásokat fotóókkal is dokumentálták. A baloldali képek a 0.napon, a jobboldaliak 30 nappal később készültek.
09Dec2013
A XX. század emancipációs törekvései az akkori kornak megfelelően elérte célját. Ma már egy nő, legalábbis hivatalosan, teljesen hasonló elbánásban részesül mint egy férfi, de egy bizonyos társadalmi intelligencia szint fölött bizonyosan. A társadalmi jogok kiharcolásával azonban nem érhet véget ez a folyamat, mert az emancipáció sikere nem a szavazati és egyéb alapvető alkotmányos jogok meglétében mérhető. Ezek a jogok megléte az alap, és minden más csak ezután kezdődik, mert hiába a nők tömbösített elégedettsége, ha a nő, mint egyén, a mindennapokban nem érzi magát egyenrangúnak. Mert nem hiszem, hogy egy nő 2013-ban attól érezne nemiségére jellemző és érzelmi kielégülést, hogy rendelkezik olyan társadalmi alapjogokkal, ami alanyi jogon, egy gondolkozó társadalomban egyébként is járna neki.
08Dec2013
A negatív emberek mindenhol ott vannak és mint egy halálos betegség előbb utóbb felemésztenek, ha nem söpröd ki őket az életedből. Lehet egy idegesítő szomszéd, egy rád akaszkodó ismerős, akinek te vagy a lelki szemetesládája, egy kapcsolatból kijövő régen eltűnt barátnő, de legtöbbször csak szimplán egy álmait elérni képtelen, terveit régen feladó megkeseredett emberről van szó. Az energiavámpírok akkor boldogok ha másnak rossz, mások kudarca az ő sikerük, mások sikere szembesíti őket saját gyengeségeikkel amit ő nem tud elviselni ezért lekicsinyli, bagatelizálja azokat. Az energiavámpírok mindig minden esetben egy helyben állnak ők sosem mozdulnak maximum lefelé, de felfele sosem. Ha elhaladunk mellettük megpróbálnak megállítani, ha épp lefele zuhanunk tárt karokkal boldogan várnak minket, majd rajtunk dobbantva még lejjebb tuszkolnak.
04Dec2013
Anglia egy másik nemzet, a maga sajátos gondolatvilágával. Más a történelmünk, máshogyan szocializálódtak, és a földrajzi távolság nem csak kilóméterekben, hanem gondolkozásbeli távolságokban is megmutatkoznak. Egy angol soha nem fog egy magyart megérteni, mert ahhoz hogy két nemzet megértse a másikat messze nem elegendő egy nyelvet beszélni. A beszéd az csak szavak összessége, de a szavak mögött érzelmek lakoznak. Egy i love you sosem hathat olyan mély és elemi erővel egy magyar ember számára mint a szeretlek szó és ez igaz akkor is, ha valaki 5-10, vagy akár 25 évig él kint Angliában.
03Dec2013
Két amerikai pszichológus, Howard Gardner és Abraham Maslow, az LSD25 nevű kábítószer emberi elmére való hatását szerette volna érzékeltetni, amelyet egy grafikuson keresztül kívántak bemutatni. Az LSD-25 az egyik leghírhedtebb kábítószer, amit az amerikai kormány alkalmazott még az 50-es évek végén, a tengerészgyalogosokon abban a reményben, hogy a szer hatására felgyorsul a gondolkodásuk és megszűnik a félelemérzetük, még a legembertelenebb körülmények között is.
29Nov2013
8 évesen, fél évvel az érettségi előtt kezdett kurvára kicsúszni a lábam alól a talaj. Éreztem, hogy valami nagyon nincs rendben körülöttem. Éreztem azt a fajta tömbösítést, ami erre a társadalomra olyannyira jellemző, és amiből én rohadtul ki akartam szállni. Csordaként mentünk minden reggelente az iskolába, és az ott eltöltött időt, hasznossága ellenére feleslegesen kevésnek éreztem, és mázsás súlyként telepedett rá a mindennapjaimra. Az első nagy felismerések korszaka volt ez számomra és az út, amit akkor még nem láttam előttem volt ugyan, de nem tudtam merre induljak, de legkevésbé azt nem tudtam, merre tartok éppen az életben. Ez az érzés előszele volt azoknak a kattanásaimnak, amik a jövőben alapvetően változtatták meg az életemet, mintegy lezárva egy korszakot, és nyitni egy teljesen új világ felé, amiről akkor azt gondoltam talán végre megtalálom benne önmagam.
27Nov2013
Hollywoodban, a szilikon és a plasztikai sebészet fővárosában, semmi sem az aminek látszik. Hamis a mosoly, és értéktelennek számít minden, amin nem szerepel egy jól csengő név, vagy Benjamin Franklin. Kaliforniában, talán Las Vegason kívül, a legnagyobb az egy m2-re eső kurvák száma, bár ez merész kijelentés, mert nem is tudjuk mit jelent igazi ribancnak lenni addig, amíg végig nem mentünk Budapest egyetemein, főiskoláin. Hollywood csodás hely, hiszen ha producer vagy, 200 fullos csaj kopog az ajtódon azért könyörögve, hogy letorkozhasson egy 3 másodperces epizódszerepért. Ezzel azt hiszem le is írtam az erkölcsi állapotokat az USA Nyugati partján. Van azért ennek a városnak egy másik arca is. Egy olyan arca, amiért még nem említik Los Angelest egy napon a fertő és dekadencia első számú városával, San Franciscoéval. Egy olyan arca, ahol valódi teljesítmények és eredmények születnek, ahol még őszinte az elismerés, és ami mögött valódi munka áll, nem egy szilikonnal feltöltött, idegméreggel szét injekciózott arc mosolyog vissza ránk, hanem a néző elismerő arca, amiért érdemes készülni, lemondani, és meghalni. Egy elismerő fejbillentés, egy támogató e-mail, egy lájk a Facebookon. Mert végül is ezért csináljuk, ezért vagyunk itt. Ezért írunk blogot, ezért születnek a zenék és a filmek. Az őszinte elismerés, a befektetett munka előtti meghajlás, az érzelmek áramlása és az alkotás magasztossága tartja még forgásban ezt az egész élet nevű szart.
26Nov2013
Hirtelen nem jut eszembe nehezebb és kilátástalanabb dolog az életben annál, mint meggyőzni egy nőt arról, hogy nincs szüksége segítségre, sem támaszra, ne tegyék mástól függővé az életüket, a gondolataikat, cselekedeteiket, de első sorban az életmód váltó programjukat ne. Soha ne másoknak akarjanak megfelelni, vagy ami még rosszabb mások miatt belekezdeni bármibe is, mert ha nem magad miatt csinálod és főleg nem magadért, nem fogod tudni végig csinálni. Nehéz vállalkozás ez, mert egy nő igazán csak egy férfi mellett tud igazán boldog lenni és teljes értékű életet élni még akkor is, ha a feminista világszervezet leszbikus elnöknőjéről beszélünk. Egy nő támasz nélkül olyan, mint egy anya gyerek nélkül. Ha három szóval akarnám jellemezni a nőket, akkor az a kétely, bizonytalanság és komplexusok lennének. Ez a három szó, ami minden nőre igaz társadalmi rangtól, és neveltetéstől teljesen függetlenül. Persze ezek a jelzők ugyan úgy igazak a férfiak társadalmára is, csak hát a mértékegységekben van azért némi eltérés.
25Nov2013
A magyar történelem a legfőbb bizonyítéka, hogy a történelmet nem politikai pártok, nem ideológiák, hanem valójában nagy nemzedékek írják. Minden nemzet történetében találhatunk erre számos példát, hogy egy-egy fontos történelmi korszakban megjelenik egy generáció, és az a bizonyos generáció egyszer csak többé válik és mozgalmakban ölt testet. Egy generáció, akikben megérett a felismerés, hogy változtatni kell. Ekkor jön egy réteg, akik ugyan nem ismerik egymást, de a közös ügy, és a jövőbe vetett hitünk összekovácsol bennünket.